Nieuwtje: rechtszaak tegen Nederlandse Staat vanwege hogere rente op studieschuld

Adviesbureau Legal Advice Wanted sleept de Nederlandse Staat voor de rechter, omdat de overheid studenten niet voldoende zou hebben geinformeerd over de hoogte van de rente op je studieschuld. De Landelijke Studentenvakbond bereidt intussen een protest voor. 

HvanA, 12 oktober 2023, Imran Ahayetan

Adviesbureau Legal Advice Wanted sleept de Nederlandse Staat voor de rechter, omdat de overheid studenten niet voldoende zou hebben geinformeerd over de hoogte van de rente op je studieschuld. De Landelijke Studentenvakbond bereidt intussen een protest voor. 

Per 1 januari 2024 wordt de rente op je studieschuld vervijfvoudigd, van 0,46% naar 2,56%. Deze verhoging komt niet zomaar tot stand: de overheid verrekent hiermee de stijgende rente die zij op leningen verstrekken. Voor sommige studenten betekent dit echter dat zij per jaar honderden euro’s extra kwijt zijn aan hun lening bij DUO.

Rechtszaak

Juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted (LAW) vindt dat de overheid niet aan haar zorgplicht heeft voldaan en spant daarom een rechtszaak aan tegen de Staat. Het ultieme doel van de rechtszaak is om de vooringenomen renteverhoging ongedaan te maken.

‘De rente an sich is op zich geen probleem, alleen studenten worden daar totaal niet over geinformeerd,’ aldus LAW-voorman Jaap Kotteman bij Radio 1. Hij beroept zich op het feit dat onder meer oud-onderwijsminister Jet Bussemaker in 2012 opriep om niet bang te zijn om geld te lenen tijdens je studie. De minister impliceerde daarmee dat de rente op de lening laag zou blijven.

Eerder spande LAW overigens al een rechtszaak aan over het feit dat studenten energietoeslag hadden aangevraagd bij de gemeente, maar deze niet ontvingen.

Protest LSVb

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft intussen laten weten op 25 oktober te gaan protesteren tegen de verhoging van de studieschuldrente. Met dit protest maken ze zich sterk voor het kwijtschelden van schulden die studenten hebben opgebouwd. Ook willen ze een nulrente bij leningen en een hogere basisbeurs.

Onderwijsminister Robert Dijkgraaf is zich ervan bewust dat de renteverhoging veel paniek veroorzaakt bij (voormalige) studenten. Echter waarschuwt hij ook dat zo’n verhoging of verlaging van het rentepercentage miljarden euro’s kan gaan kosten. Dijkgraaf gaat daarom laten uitzoeken wat het exact zal kosten en heeft de Tweede Kamer toegezegd om de gegevens zo aan te leveren dat zij kunnen meepraten over mogelijke compensatie.

Gerelateerde Actualiteiten

Gratis adviesgesprek? Vertel ons hoe we je kunnen helpen!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of neem contact op met Fay Head of Legal