Rechtbank geeft studenten uit Groningen gelijk. Gemeente had ze niet van energietoeslag mogen uitsluiten

Studenten in Groningen zijn onterecht uitgesloten van energietoeslag. Dat heeft de rechtbank eind vorige week bepaald, laten de betrokken partijen weten aan deze krant. 

Dagblad van het Noorden, 14 augustus 2023 – Sander Dekker

De vonnissen van de rechtbank zijn nog niet openbaar gemaakt, maar wel verstuurd aan de drie Groningse studenten die de gemeente in mei voor de rechter daagden in zogeheten bodemprocedures. Zij vonden dat ze onterecht geen toeslag kregen, puur omdat ze student zijn.

Daar geeft de rechtbank hen gelijk in. Volgens de rechtbank zijn gelijke gevallen niet gelijk behandeld. Minima in Groningen kregen wél toeslag voor hun geëxplodeerde energierekening, terwijl studenten – met evengoed hard gestegen kosten – naar hun geld konden fluiten. Dat er in uitzonderlijke gevallen bijzondere bijstand beschikbaar was, is volgens de rechtbank niet voldoende.

Het uitkeren van de energietoeslag was een haastklus, hield de gemeente in de rechtbank vol. Het was schier onmogelijk om alle studenten individueel te beoordelen. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens haar had de toeslag per woning uitgekeerd kunnen worden, of had de gemeente van de studenten een eigen energiecontract op naam moeten eisen. De groep als geheel uitsluiten was onrechtmatig.

Wat de uitspraak betekent voor studenten in Groningen moet nog blijken. ,,Het is lastig te zeggen wat de gemeente aan het beleid zal veranderen’’, zegt jurist Jaap Kotteman van het kantoor Legal Advice Wanted die veel van dit soort zaken heeft opgepakt de voorbije maanden. ,,Maar het is duidelijk dát Groningen iets moeten veranderen.‘’

Hij stond één van de drie Groninger studenten bij tijdens de rechtszaken in mei. Volgens hem liggen er nog zo’n twee- tot driehonderd soortgelijke zaken bij de rechtbank. Die zullen met dit vonnis in de hand vermoedelijk worden terugverwezen naar de gemeente. Deze dossiers zullen dan opnieuw moeten worden beoordeeld. De gemeente Groningen laat maandagochtend weten de uitspraken nog niet te hebben ontvangen en kan daarom nog niet reageren.

Mitchell Siemensma (24) was eind vorig jaar de eerste student in Groningen die naar de rechter stapte, nadat hij vorige zomer werd afgewezen voor energietoeslag. In zijn zaak oordeelde de rechtbank dat de gemeente hem 1500 euro toeslag moet uitbetalen. Daarnaast moet ze zijn proceskosten vergoeden. De derde zaak van een Groninger student werd wel afgewezen, vanwege zijn woonsituatie. Aan de vraag of hij vanwege zijn student-zijn werd geweigerd, kwam de rechtbank daarom niet toe.

Kotteman vermoedt dat alleen de studenten die vóór deze uitspraak een procedure aanspanden tegen de gemeente alsnog hun toeslag uitgekeerd zullen krijgen. Steden als Amsterdam en Utrecht gingen ook op die wijze om met soortgelijke uitspraken van rechtbanken.

Tijdens de rechtszaken in mei sloot de advocaat van de gemeente niet uit dat er een hoger beroep volgt tegen een nadelige uitspraak. Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eikenaar (SP) heeft de gemeente het budget simpelweg niet om nog meer mensen financieel te hulp te schieten voor hun energiekosten.

,,Een hoger beroep zou mij zeer verbazen’’, zegt Kotteman. ,,Andere gemeenten legden zich er bij neer. De regeling is in het leven geroepen om mensen te helpen met hun energiekosten. En de winter komt er al weer bijna aan. Een hoger beroep zou een slecht signaal afgeven naar de studenten in Groningen.’’

Gerelateerde Actualiteiten

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal