Studenten kondigen actie aan tegen ’verwoestende’ renteverhoging

De rente die (oud-)studenten over hun studielening moeten betalen, stijgt op 1 januari 2024 naar het hoogste niveau in veertien jaar tijd.

De Telegraaf, 11 oktober 2023. Redactie DFT

AMSTERDAM – Studenten zijn niet van plan zich zomaar neer te leggen bij de aangekondigde vervijfvoudiging van de rente op studieschulden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) houdt over twee weken een protest voor de Tweede Kamer tegen de forse rentestijging. De bond voorziet „een verwoestend effect op zowel huidige studenten als oud-studenten” als de renteverhoging doorgaat.

De rente die (oud-)studenten over hun studielening moeten betalen, stijgt op 1 januari 2024 naar het hoogste niveau in veertien jaar tijd. Voor de meeste studenten gaat het percentage van 0,46% naar 2,56%. Dat is niet zozeer een politiek besluit geweest: de rente op studieschulden is gekoppeld aan de rente die de overheid kwijt is aan staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar. Als de rente op de kapitaalmarkt stijgt, volgt de rente die (oud-)studenten betalen automatisch.

Onrust

Volgens de LSVb leidt de voorgenomen verhoging tot grote onrust onder studenten. Voorzitter Elisa Weehuizen ziet „enorme financiële wanhoop onder studenten”. Die hebben ook al te maken met stijgende huurkosten, hoger collegegeld en duurder levensonderhoud in het algemeen. Daar staat tegenover dat de basisbeurs dit collegejaar is heringevoerd. Het maandbedrag is het eerste collegejaar ook extra hoog vanwege de inflatie. Zo krijgen uitwonende studenten in het studiejaar 2023-2024 een beurs van € €439,20, dat is €274,90 basisbeurs plus €164,30 aan tijdelijke verhoging. Die verhoging wordt het jaar daarna niet verlengd. Tijdens het protest op 25 oktober gaat de LSVb pleiten „voor het stoppen van de renteverhoging en meer compensatie voor studenten”. Juist nu het verkiezingstijd is, wil de bond van politieke partijen horen „wat hun antwoord is op de zorgen van studenten”.

Rechtszaak

De renteverhoging kan ook nog inzet worden van een juridische strijd. Adviesbureau Legal Advice Wanted zegt een rechtszaak tegen de Staat voor te bereiden, omdat de rentestijging volgens de juristen van het kantoor onrechtmatig is. De overheid heeft volgens hen studenten niet goed geïnformeerd over de financiële risico’s die verbonden zijn aan het aangaan van een studieschuld.

Jarenlang hoefde over studieleningen geen rente te worden betaald. Volgens de juristen heeft de overheid ten onrechte „de suggestie gewekt dat de rente op nul procent zou blijven”.

Gerelateerde Actualiteiten

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal