L.A.W. bij Hart van Nederland

Legal Advice Wanted is in oktober 2022 benaderd door Hart van Nederland. Door de stijgende energiecrisis konden veel studenten hun energierekening niet meer betalen. Andere inwoners van Nederland met een laag inkomen hadden recht op een eenmalige energietoeslag, maar studenten werden categorisch uitgesloten.

12 oktober 2022 – Hart van Nederland

Legal Advice Wanted is in oktober 2022 benaderd door Hart van Nederland. Door de stijgende energiecrisis konden veel studenten hun energierekening niet meer betalen. Andere inwoners van Nederland met een laag inkomen hadden recht op een eenmalige energietoeslag, maar studenten werden categorisch uitgesloten. L.A.W. was op dat moment bezig met een actie, waarbij studenten kosteloos hulp konden krijgen bij het aanvragen van de toeslag. Ook vertegenwoordigde L.A.W. de studenten vrijblijvend bij het bezwaar en het beroep.
Deze actie werd opgemerkt door Hart van Nederland. Samen met studente Britt is er een reportage gemaakt over de stijgende energiekosten en de energietoeslag:

Ook studenten ontkomen niet aan de hoge prijzen. In plaats van uitgaan in de stad, liggen ze te piekeren in bed over de kosten die de pan uit rijzen. Britt Buitenhuis uit Amsterdam heeft naast haar studie een bijbaan in de horeca. Toch merkt ook zij dat ze zuiniger aan moet doen.
“Het is nu op het punt dat ik gewoon niet meer kan sparen. Maandelijks kom ik rond, maar aan het einde moet ik wel een beetje zuiniger leven. Ik moet bepaalde feesten laten staan. Dat is allemaal oké. Dat hoort er misschien gewoon bij als student zijnde, maar het is nu op een punt dat ik niet meer kan sparen. Dat is op de lange termijn gewoon wel echt een shitshow”, vertelt Britt aan Hart van Nederland.

Van de 1500 euro die er maandelijks binnenkomt door haar studiefinanciering en haar bijbaan gaat er nu al bijna duizend euro naar huur en energie: “Dan is de rest dus om verzekeringen, abonnementen en boodschappen te betalen en dat voel je natuurlijk wel aan het einde van de maand. Het wordt allemaal veel krapper.”
“We hebben dus nu de verwarming uitstaan en de lichten zoveel mogelijk ook uit tot vrijwel niet aan. Dit was in de zomer echt prima te doen en maakte het niet heel erg veel uit, maar nu merk je wel echt dat het steeds kouder wordt. Je krijgt koude handjes thuis”, zegt Britt.
Ze heeft inmiddels al wel een truc geleerd: “Als we gaan koken en we willen water aan de kook brengen dan doen we dat eerst met elektriciteit, voordat we op het gas gaan. Dat scheelt toch weer een paar minuutjes.”

Britt werkt naast haar studie drie dagen in de week in de horeca: “Ik zou mijn studie nooit stopzetten, maar het is wel zo dat ik meer zou willen werken. Al kan dat niet want ik moet ook studeren”, zegt Britt. “Als het blijft zoals het nu is dan komt het misschien net goed, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.”
Studenten zoals Britt maken geen aanspraak op de eenmalige energietoeslag van 1300 euro waar gezinnen en andere huishoudens wel recht op hebben. Juristen van Legal Advice Wanted Robin Bosch en Jaap Kotteman, beiden net afgestudeerd, proberen studenten te helpen om toch in aanmerking te komen voor een toeslag: “We tuigen het landelijk op, dus we verzamelen zoveel mogelijk studenten. Inmiddels hebben meer dan tienduizend studenten zich aangemeld. Zo proberen wij de politiek onder de druk te zetten en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijke minister ziet dat dit juridisch niet haalbaar is.”

Gerelateerde Actualiteiten

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal