Aansprakelijkheid

Ben je aansprakelijk gesteld? Het is begrijpelijk dat dit een stressvolle tijd voor je kan zijn. We willen dat je weet dat je niet alleen bent. Bij LAW begrijpen we de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd en we zijn hier om jou en jouw onderneming juridisch te ondersteunen.

Bel ons of laat je gegevens achter in ons contactformulier. Wij nemen binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

Jurist Jaap Kotteman

De specialist in aansprakelijkheid ondernemers

Bent je als ondernemer aansprakelijk gesteld? Laat he bijstaan door een jurist om jezelf te verweren tegen een vordering? Legal Advice Wanted helpt je!

Als ondernemer kun je te maken krijgen met een aansprakelijkstelling. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld door werknemers, door medebestuurders of door derden. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor jouw onderneming en jou als persoon. Soms ben je namelijk met je privévermogen aan te spreken als gevolg van een aansprakelijkstelling (eenmanszaak).

Schakel vandaag nog één van onze juristen in als je te maken krijgt met aansprakelijkheid op grond van bijvoorbeeld onrechtmatige daad. Wacht niet tot het te laat is en laat van meet af aan iemand meekijken. Bel snel als eventuele veroorzaakte schade verhaald wordt op jou of op je bedrijf.

Meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.
Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad

Eén van de hoofdvormen van aansprakelijkheid, is de aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad. Je pleegt een onrechtmatige daad als – kort gezegd – door jouw onrechtmatig handelen een ander schade lijdt. Onrechtmatige daad is een zeer breed begrip en een aansprakelijkstelling voor ondernemers op grond van onrechtmatige daad kan uit verschillende hoeken komen.
Het wetsartikel in het burgerlijk wetboek over de onrechtmatige daad zegt:

“Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.”

Om iemand aansprakelijk te kunnen stellen voor een onrechtmatige daad, moet worden voldaan aan vijf vereisten.

1. Onrechtmatige gedraging

Ten eerste moet er voor een onrechtmatige daad sprake zijn van een onrechtmatige gedraging. Wanneer is een daad onrechtmatig? Er zijn drie soorten handelingen die mogelijk een onrechtmatige daad opleveren:

  • een inbreuk op een recht (bijvoorbeeld het schenden van iemands auteursrecht);
  • een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht (van strijd met een wettelijke plicht is bijvoorbeeld sprake bij het overtreden van een vergunningsvoorschrift of het plegen van een strafbaar feit);
  • een doen of nalaten in strijd met wat volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt/geaccepteerd is (bijvoorbeeld bestuurdersaansprakelijkheid, overlast geven, beroepsfouten, etc.).

2. Toerekenbaarheid

Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor een vermeende onrechtmatige daad, dan moet dit jou toe te rekenen zijn (jij bent toerekenbaar). Degene die de onrechtmatige daad pleegt moet hiervoor wel verantwoordelijk te houden zijn. De onrechtmatige daad is te wijten aan de schuld van de dader of aan een andere oorzaak die volgens de wet of volgens de in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van die dader komt.
Kort gezegd komt het erop neer dat jij een fout moet hebben gemaakt. Het is jou bijvoorbeeld niet toe te rekenen als je er simpelweg niets aan kon doen.

3. Ontstane schade

Er moet daarnaast voor een onrechtmatige daad ook daadwerkelijk sprake zijn van schade. Als iemand aan de haal gaat met iemands intellectuele creatie, dan kan dat ervoor zorgen dat de oorspronkelijke maker minder van zijn creatie verkoopt. Als iemand een ander fysiek mishandelt, dan ontstaat er schade in de vorm van letselschade (o.a. medische kosten).
Schade kan bestaan uit vermogensschade (ook geleden verlies of gederfde winst) of ander nadeel. Je moet er dus op ‘achteruit’ gaan. Dit is dan zowel materiële schade als immateriële schade.

Materiële schade is direct in geld uit te drukken, bijvoorbeeld herstelkosten. Immateriële schade is niet direct in geld uit te drukken, bijvoorbeeld emotionele schade.

4. Causaal verband tussen de gedraging en schade

Belangrijk hierbij is de passage uit het wetsartikel: “de schade die de ander dientengevolge lijdt”.
Met andere woorden: De onrechtmatige daad moet daadwerkelijk de schade hebben veroorzaakt. De schade is het gevolg van de onrechtmatige daad. Zonder de gedraging of het nalaten, zou de schade nooit zijn ontstaan.

5. Relativiteitsvereiste bij onrechtmatige daad

In de wet staat: Geen verplichting tot schadevergoeding bestaat, wanneer de geschonden norm niet strekt tot bescherming tegen de schade zoals de benadeelde die heeft geleden.
Een voorbeeld: wanneer een tandarts werkt zonder diploma’s schendt hij een regel. Deze regel is bedacht ter bescherming van patiënten/volksgezondheid. Als een tandarts met de juiste papieren de ongediplomeerde tandarts zou willen aanspreken op grond van onrechtmatige daad, strandt het e.e.a. bij de relativiteitseis: de geschonden norm strekt niet tot bescherming van tandartsen met juiste papieren.

Wanneer aan de vereisten wordt voldaan, bestaat er een wettelijke verplichting de eventuele schade te vergoeden.

Aansprakelijk gesteld? LAW helpt jou als ondernemer

Als ondernemer wilt je je richten op het draaiende houden van je bedrijf. Het laatste waar je op zit te wachten is een aansprakelijkstelling op grond van bijvoorbeeld onrechtmatige daad. Heb je bijvoorbeeld te maken met:

  • een claim vanuit een werknemer omdat je geen veilige werkomgeving zou hebben geboden waardoor letselschade is ontstaan;
  • Een claim vanuit een derde dat een medewerker schade zou hebben veroorzaakt bij een klus;
  • Een claim vanuit een partij dat de door jou geleverde goederen niet in orde zijn.

Bel ons direct op. Wij nemen de zorgen uit handen zodat je je weer kunt richten op je bedrijfsvoering.

Meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.
Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Hoe het werkt

CONTACT OPNEMEN

Bel ons via +31 (0) 20 244 62 00, stuur een e-mail naar info@legaladvicewanted.nl of vul ons contactformulier in. Binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

GRATIS EERSTE ADVIES

De specialisten van Legal Advice Wanted bespreken de mogelijkheden van jouw juridische vraagstuk. De eerste beoordeling is helemaal gratis.

ADVIES OP MAAT

Afhankelijk van de complexiteit van het vraagstuk zijn er twee opties. De eerste optie is dat we je direct verder helpen. Mocht het probleem onze procesbevoegdheid overstijgen (alles tot € 25.000,-), dan kunnen we je dossier overdragen aan een van onze vertrouwde partnerkantoren.

Onze tevreden partners

veelgestelde vragen

Hoe snel werken jullie?

Toegankelijkheid is een van de belangrijkste kernwaarden van L.A.W. Wij zorgen ervoor dat een een brief, advies of processtuk binnen tien werkdagen klaar voor verzending is.

Heb ik geen advocaat nodig?

Weet je dat het inschakelen van een advocaat bijna nooit nodig is en bovendien voor onnodig hoge kosten zorgt ? Mocht vertegenwoordiging door een advocaat toch verplicht zijn, dan kan er een beroep worden gedaan op ons netwerk. Legal Advice Wanted werkt nauw samen met gerenommeerde advocatenkantoren. Door deze samenwerking worden kosten bespaard.

Hoe gaan jullie te werk?

Nadat we je vraagstuk grondig hebben geanalyseerd, staat een van onze Young Legals klaar om jou geheel vrijblijvend te contacteren. Samen bespreken we de juridische mogelijkheden.
Wil je vervolgens gebruik maken van de diensten van LAW? Onze tarieven zijn net zo toegankelijk als onze Young Legals. Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies. Door het afspreken van een vast eindtarief heb je gemoedsrust en worden verrassingen achteraf voorkomen. Geen gedoe, wel duidelijkheid!

Dit kan je van ons verwachten

GEEN WACHTTIJDEN

Met onze on-demand en flexibele dienstverlening staan onze Young Legals klaar om je te ondersteunen.

GRATIS EERSTE BEOORDELING

Een van onze Young Legals neemt het vraagstuk en de mogelijkheden samen met je door.

OP VOORHAND VASTGESTELD EINDTARIEF

Wij zorgen er voor dat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

STEENGOED JURIDISCH ADVIES

Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies.

jurist Daan Swildens en Dawit Bakker

Gerelateerde Diensten

Wat onze klanten zeggen

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal