Contractenrecht

Op zoek naar contractuele zekerheid? Van opstellen tot geschillen, wij zijn er om alle verbintenisrechtelijke behoeften te vervullen.

Bel ons of laat je gegevens achter in ons contactformulier. Wij nemen binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

jurist Daan Swildens

Contractenrecht voor ondernemers

Heb jij als ondernemer een vraag over een contract (overeenkomst)? Wij kunnen je hierbij uitstekend helpen. Of het nu gaat om een contract opstellen, een overeenkomst ontbinden of een andere kwestie wat betreft een overeenkomst, bij ons ben je aan het juiste adres.

Als ondernemer sluit je op dagelijkse basis overeenkomsten met je werknemers, samenwerkingspartners of leveranciers. Zo weet je op voorhand wat de rechten en verplichtingen over en weer zijn.

Wilt je een contract laten opstellen, hulp bij een probleem over een contract of wilt je een contract opzeggen? Bel vandaag nog om te kijken naar jouw juridische mogelijkheden. Wij werken met een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je de situatie kunt bespreken met een jurist.

Soorten overeenkomsten voor ondernemers

Ondernemers kunnen te maken krijgen met veel verschillende soorten contracten. Onder andere een:

 • Koopovereenkomst
 • Arbeidsovereenkomst (tijdelijk contract/bepaalde tijd of vast contract/onbepaalde tijd)
 • Samenwerkingsovereenkomst
 • Distributieovereenkomst
 • Agentuurovereenkomst
 • Huurovereenkomst
 • Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)
 • Licentieovereenkomst
 • Aandeelhoudersovereenkomst

Maar ook moet je binnen het bedrijf rekening houden met:

 • Algemene voorwaarden
 • Een cookieverklaring op de website
 • Privacybeleid
 • Andere reglementen

Waar moet je beginnen bij het opstarten van een onderneming? Wij weten dit aan de hand van je persoonlijke situatie haarfijn voor je uit te zoeken.

Neem vandaag nog contract op via +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Contract laten opstellen

Contract opstellen? Mede vanwege het doolhof aan regels is het altijd verstandig om iemand te laten meekijken. Daarnaast vereist iedere situatie een aanpak op maat. Vaak kom je er niet met een gratis te downloaden overeenkomst. Wij helpen ondernemers dagelijks bij een overeenkomst opstellen of andere vragen wat betreft overeenkomsten en contracten.

Meer informatie over het laten opstellen van een overeenkomst door LAW? Klik hier

Wettelijke regels contract

Als je eenmaal na eventueel onderhandelen de handen ineenslaat en hebt uitgepluisd welke overeenkomsten er nodig zijn, is het zaak dat de overeenkomsten zo veel mogelijk voldoen aan de wet.

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en is in principe vormvrij. Dit betekent dat je ruimte krijgt om de contracten zo veel mogelijk zelf vorm te geven (met eigen regels). Een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig en je kunt de andere partij hier ook aan houden. Het wordt echter problematisch wanneer er een probleem ontstaat en men het één en ander moet gaan bewijzen. Hoewel een overeenkomst relatief vrij in te vullen is, bestaan hierop uitzonderingen.

Ongeldig contract

Toch zijn er specifieke bepalingen in de wet bij het aangaan van een rechtsgeldig contract. In sommige situaties is een overeenkomst nietig. Dit is het geval als een overeenkomst onvoldoende bepaalbaar is.

Een contract mag ook niet in strijd zijn met de wet, de openbare orde of de goede zeden. Zo mag wat er in een overeenkomst staat niet van negatieve invloed zijn op de maatschappelijke veiligheid of op wat men normaal gesproken acceptabel vindt. Voorts moeten de juiste gegevens in het contract staan.

Doet je zaken met consumenten? Dan zult je rekening moeten houden met het consumentenrecht. Kleine ondernemers kunnen ook dezelfde bescherming krijgen als consumenten. Dit is het geval als de rechter hiervoor reflexwerking toekent.

Rechtsgeldig contract opstellen? Juridisch gezien moet je je altijd aan de wettelijke regels houden houden bij het opstellen van een contract. Ga dus niet zomaar aan de slag, maar win eerst juridisch advies in. Zo voorkomt je dat het contract ongeldig is en dat eventueel later problemen krijgt.

Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Wij helpen bij een (beginnend) probleem over een contract

Wanneer je een overeenkomst met iemand aangaat, dan mag je erop vertrouwen dat de andere partij de gemaakte afspraken nakomt. Wat nu als dit niet gebeurt? Wanneer je contractspartij bijvoorbeeld een deadline niet nakomt, dan kun je een ingebrekestelling sturen. Je geeft de partij een redelijke termijn om alsnog te leveren wat is afgesproken.

In sommige situaties is een ingebrekestelling niet nodig, bijvoorbeeld als het gaat om het niet behalen van een fatale termijn. Het is immers niet bepaald van toepassing als de bruidstaart na de bruiloft geleverd wordt.

Als er discussie ontstaat over de inhoud van een contract, moet vaak worden gekeken naar de verwachtingen die de partijen over en weer in alle redelijkheid van elkaar kunnen hebben.

Zakelijk contract ontbinden

Iedere partij in het contract moet aan zijn of haar contractsverplichtingen voldoen. Wanneer er sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst, dan kan de overeenkomst in principe worden ontbonden. Hiervoor is nodig dat een partij in verzuim verkeert. Dit betekent dat deze partij na herhaaldelijk aandringen (en na een ingebrekestelling) nog steeds niet levert wat de overeenkomst van hem verwacht.

Om een overeenkomst te kunnen ontbinden, moet er wel sprake zijn van een grote/belangrijke tekortkoming. Als een geleverd product arriveert met een klein, gemakkelijk te verhelpen krasje, dan vormt dit krasje geen reden om de volledige overeenkomst te ontbinden.

Een overeenkomst ontbinden zorgt voor een ongedaanmakingsverplichting. De reeds verrichte prestaties moeten ongedaan worden gemaakt. Je moet bijvoorbeeld spullen teruggeven of een deel van het geld moet worden terugbetaald.

Zakelijk contract vernietigen

Een andere manier om van een overeenkomst af te komen, is om deze te (laten) vernietigen. Dit heeft terugwerkende kracht en werkt terug naar het moment vóórdat het contract getekend werd. De overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. Vernietiging kan op een limitatief aantal gronden:

 • Dwaling: Een van de partijen heeft een verkeerde voorstelling van zaken bij het aangaan van de overeenkomst. Zonder die verkeerder voorstelling was de overeenkomst nooit aangegaan.
 • Bedrog: Hiervan is sprake als iemand opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Denk hierbij aan het bewust terugdraaien van de kilometerstand.
 • Bedreiging: Een deal sluiten onder bedreiging is natuurlijk niet eerlijk en daarom is de deal achteraf te vernietigen.
 • Misbruik van omstandigheden: Van misbruik van omstandigheden is sprake als iemand bijvoorbeeld gebruik maakt van een noodtoestand bij het aangaan van een overeenkomst. De ene partij weet dat de andere partij bijvoorbeeld kwetsbaar is en niet anders kan dan het tekenen van het contract.

Neem vandaag nog contact met ons op

Als ondernemer wil je je bezighouden met het draaiende houden van het bedrijf. Het laatste waar je op zit te wachten is een juridisch geschil met een samenwerkingspartner of een andere partij. Voorkom naar de rechter stappen en schakel iemand in om een goed contract voor je op te stellen.

Wil je juist van een overeenkomst af? Heb je een betere deal gevonden? Het is van belang dat je de overeenkomst met de andere partij op een geldige manier beëindigt.

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.
Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Hoe het werkt

CONTACT OPNEMEN

Bel ons via +31 (0) 20 244 62 00, stuur een e-mail naar info@legaladvicewanted.nl of vul ons contactformulier in. Binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

GRATIS EERSTE ADVIES

De specialisten van Legal Advice Wanted bespreken de mogelijkheden van jouw juridische vraagstuk. De eerste beoordeling is helemaal gratis.

ADVIES OP MAAT

Afhankelijk van de complexiteit van het vraagstuk zijn er twee opties. De eerste optie is dat we je direct verder helpen. Mocht het probleem onze procesbevoegdheid overstijgen (alles tot € 25.000,-), dan kunnen we je dossier overdragen aan een van onze vertrouwde partnerkantoren.

Onze tevreden partners

DIT KAN JE VAN ONS VERWACHTEN

GEEN WACHTTIJDEN

Met onze on-demand en flexibele dienstverlening staan onze Young Legals klaar om je te ondersteunen.

GRATIS EERSTE BEOORDELING

Een van onze Young Legals neemt het vraagstuk en de mogelijkheden samen met je door.

OP VOORHAND VASTGESTELD EINDTARIEF

Wij zorgen er voor dat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

STEENGOED JURIDISCH ADVIES

Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies.

jurist Daan Swildens en Dawit Bakker

veelgestelde vragen

Hoe snel werken jullie?

Toegankelijkheid is een van de belangrijkste kernwaarden van L.A.W. Wij zorgen ervoor dat een een brief, advies of processtuk binnen tien werkdagen klaar voor verzending is.

Hoe gaan jullie te werk?

Nadat we je vraagstuk grondig hebben geanalyseerd, staat een van onze Young Legals klaar om jou geheel vrijblijvend te contacteren. Samen bespreken we de juridische mogelijkheden.
Wil je vervolgens gebruik maken van de diensten van LAW? Onze tarieven zijn net zo toegankelijk als onze Young Legals. Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies. Door het afspreken van een vast eindtarief heb je gemoedsrust en worden verrassingen achteraf voorkomen. Geen gedoe, wel duidelijkheid!

Heb ik geen advocaat nodig?

Weet je dat het inschakelen van een advocaat bijna nooit nodig is en bovendien voor onnodig hoge kosten zorgt? Mocht vertegenwoordiging door een advocaat toch verplicht zijn, dan kan er een beroep worden gedaan op ons netwerk. Legal Advice Wanted werkt nauw samen met gerenommeerde advocatenkantoren. Door deze samenwerking worden kosten bespaard.

Wat onze klanten zeggen

Gerelateerde Diensten

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal