Aankopen

Zit je in een geschil over een aankoop? Wij staan klaar om je te helpen bij het oplossen van het conflict en het beschermen van je rechten.

Bel ons of laat je gegevens achter in ons contactformulier. Wij nemen binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

jurist Daan Swildens

Geschil of conflict na aankoop product

Een nieuw kledingstuk of een onderdeel van je racefiets: het is tegenwoordig vrij normaal om als consument producten (online) aan te kopen. Wat nu als dit mis gaat? Het is te bedenken dat je bijvoorbeeld een beschadigd product geleverd krijgt, of dat het onderdeel niet op jouw racefiets past.

Wat zijn jouw rechten wanneer je als consument iets koopt bij een webshop, een fysieke winkel, via een telefoonverkoper of op straat? Wat zijn jouw rechten als particulier wanneer je via Marktplaats iets koopt van een andere particulier?

Heb je een product gekocht en voldoet het niet aan je verwachtingen? Wij kunnen je op een heldere wijze adviseren bij iedere juridische vraag over een aankoop.

Bij ons kun je op een laagdrempelige wijze terecht om de situatie te bespreken, zodat wij kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn. Waar nodig gaan wij voor je aan de slag en kunnen wij in heel veel gevallen ook voor je naar de rechter.

Het is verstandig om juridisch advies in te winnen. Bij Legal Advice Wanted krijg je altijd eerst een gratis adviesgesprek. Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Product gekocht van een particulier

Rondneuzen op tweedehands platforms om op een voordelige wijze bijvoorbeeld een nieuwe auto te vinden, we doen het steeds vaker. Na een eventuele onderhandeling komt er een akkoord en daarmee een koopovereenkomst tot stand.

Het wil helaas wel eens voorkomen dat de auto op de foto’s toch iets minder beschadigd was dan in werkelijkheid. Misschien kom je er na de aankoop door onderzoek wel achter dat de kilometerstand is teruggedraaid of zijn er andere verborgen gebreken aan de auto.

Wat doe je in zo’n situatie? Wanneer het om een relatief hoog geldbedrag gaat is het misschien verstandig om juridisch advies in te winnen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit soort problemen aan te vliegen. Als je er met de verkoper onderling niet uitkomt, is het aan te raden om advies in te winnen bij een van onze juristen. Je hebt namelijk niet de extra bescherming zoals bij consumentenkoop, dus ontbinding van de koopovereenkomst is relatief lastig.

Product gekocht van een bedrijf (consumentenkoop)

Wanneer je als consument een product aanschaft via een webshop of een winkel, wordt je beschermd door het consumentenrecht. De consument krijgt hier een extra setje waarborgen om de verkoper aan te houden.
Zo is onder andere bepaald dat er garantie moet worden gegeven, dat er een wettelijke bedenktijd bestaat (als je bijvoorbeeld een online aankoop doet) en dat je – kort gezegd – recht hebt op het product waarvoor je de overeenkomst gesloten hebt.

Als dit niet het geval is, dan is sprake van non-conformiteit. Je ontvangt bijvoorbeeld een defect product of juist een geheel ander product. Gelukkig hanteren bijvoorbeeld webshops veelal een effectief retourbeleid. Je kunt via de post het product teruggeven en je kunt je geld terugkrijgen. Ook dit wil echter wel eens misgaan. Bijvoorbeeld als je net buiten de door de verkoper gestelde garantietermijn valt. Neem bij dit soort zaken altijd contact op met een jurist van Legal Advice Wanted.

LET OP! Als je een product online koopt (koop op afstand), heb je standaard recht op 14 dagen bedenktijd.
Geef bij voorkeur schriftelijk aan dat je je hebt bedacht en het product terug wil sturen. Wanneer de verkoper niet meewerkt, kunnen wij je helpen.

Hoe kunnen wij je van dienst zijn?

De juristen van Legal Advice Wanted hebben jarenlange ervaring bij het juridisch adviseren en bijstaan van cliënten bij conflicten over de aankoop van een product/dienst. Wij beschermen jouw rechten.

Wij kunnen o.a. helpen met:

Een overeenkomst opstellen

Je gaat met een andere partij een overeenkomst aan. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Een overeenkomst is in principe vormvrij: Je kunt de overeenkomst bijvoorbeeld ook mondeling aangaan. Hier is in principe geen contract voor nodig.
Het is echter zo dat mondelinge afspraken amper tot niet aan te tonen zijn in de praktijk. Als je tegen een geschil aanloopt, moet je bewijs leveren voor je gelijk.

Heb je een op maat gemaakte overeenkomst nodig? Geen enkel probleem. Bel vandaag nog naar +31 (0) 20 244 62 00, zodat wij dit voor je kunnen regelen.

Verkoper aanspreken

Na ontvangst van een ondeugdelijk product, wil je natuurlijk snel een goed product. Je moet de verkoper als tekortschietende partij die mogelijkheid ook geven: Wanneer je een product ontvangt dat niet aan de overeenkomst voldoet of niet goed werkt, kun je vorderen dat de wederpartij alsnog zijn verplichtingen nakomt. Dit kun je doen met een ingebrekestelling. Hierin laat je de verkoper weten dat je hem of haar tot een bepaalde datum (en bepaalde tijd) de kans geeft om een nieuw product te leveren.
Is het naar behoren nakomen van de overeenkomst blijvend (of tijdelijk) onmogelijk?
Gaat het bijvoorbeeld om een uniek (one-of-a-kind) product dat nog vóór levering in brand vliegt? Dan kun je een ingebrekestelling achterwege laten.

Wanneer je niet onderling tot een oplossing komt, dan kun je de koop ongedaan maken:

Overeenkomst van een aankoop ontbinden

Is de verkoper in gebreke gesteld en komt hij zijn verplichting alsnog niet na? Onder bepaalde omstandigheden kun je met onze hulp een koopovereenkomst ontbinden. Dit bijvoorbeeld als de verkoper het probleem niet oplost of als het product na de zoveelste keer nog steeds niet goed werkt.
Iedere tekortkoming in de nakoming kan ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigen, als alle regels gevolgd zijn.
Eén van de eisen hierbij is ook dat de tekortkoming voldoende ernstig is (grote fout): als een tekortkoming zo gering (kleine fout) is dat deze geen ontbinding rechtvaardigt, dan is ontbinding overeenkomst slechts beperkt mogelijk.

Je kunt de overeenkomst ontbinden met een schriftelijke mededeling aan de verkoper. Het is aan te raden deze op te laten stellen door een jurist, omdat de verkoper weet dat het dan menens is.

Na ontbinding van de koopovereenkomst moet je het product teruggeven en je kunt je geld terugvragen.
Als alles goed gaat heeft de verkoper zijn product terug en kun je met je geld op zak op zoek naar een vervangende aanbieder. Als de verkoper niet wil meewerken, is een weg naar de rechter te overwegen. Schakel hierbij altijd een jurist van Legal Advice Wanted in!

Overeenkomst van een aankoop vernietigen

Wanneer er sprake is van een aantal in de wet genoemde gronden, kun je de overeenkomst ook vernietigen. Dit is een mogelijkheid bij bijvoorbeeld bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling. Van dwaling is bijvoorbeeld sprake als een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, dus met verkeerde informatie of onjuiste informatie. Als men geen onjuiste informatie had gehad, was de overeenkomst nooit gesloten.

Een overeenkomst vernietigen werkt net iets anders dan een koopovereenkomst ontbinden. Vernietiging heeft namelijk terugwerkende kracht. De vernietiging werkt terug naar het moment vóórdat de overeenkomst gesloten was. Je hebt daarmee onverschuldigd betaald voor het product en op basis daarvan moet de verkoper je geld teruggeven.
Je kunt de overeenkomst vernietigen door een schriftelijke verklaring of via de rechter.

Het is verstandig om juridisch advies in te winnen. Bij Legal Advice Wanted krijg je altijd eerst een gratis adviesgesprek. Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Naar de rechter stappen

Wanneer je onderling niet tot een oplossing komt, of de wederpartij niet bereid is mee te werken aan een oplossing, kunnen wij samen met jou naar de kantonrechter.
Op basis van een rechterlijk oordeel kun je de verkoper dwingen tot medewerking.
Een rechterlijke uitspraak is een machtig middel. Je hebt hiermee een zogenoemde ‘executoriale titel’. Dit zorgt ervoor dat je een deurwaarder kan inschakelen om je geld terug te krijgen.

Bij problemen met een aankoop kunnen wij met jou naar de rechter, voor zover het gaat over een bedrag tot 25.000 euro. Wij hanteren hierbij een aantrekkelijk uurtarief, zodat de kosten altijd zo beperkt mogelijk blijven. Neem contact met ons op om je situatie te bespreken.

Meer weten wat wij voor je kunnen betekenen? Lees hier meer over procederen over een aankoop of neem direct contact op voor een gratis adviesgesprek.
Bel ons op +31 (0) 20 244 62 00 of laat jouw gegevens achter in ons webformulier en wij bellen je terug.

Hoe het werkt

CONTACT OPNEMEN

Bel ons via +31 (0) 20 244 62 00, stuur een e-mail naar info@legaladvicewanted.nl of vul ons contactformulier in. Binnen één werkdag nemen we vrijblijvend contact met je op.

GRATIS EERSTE ADVIES

De specialisten van Legal Advice Wanted bespreken de mogelijkheden van jouw juridische vraagstuk. De eerste beoordeling is helemaal gratis.

ADVIES OP MAAT

Afhankelijk van de complexiteit van het vraagstuk zijn er twee opties. De eerste optie is dat we je direct verder helpen. Mocht het probleem onze procesbevoegdheid overstijgen (alles tot € 25.000,-), dan kunnen we je dossier overdragen aan een van onze vertrouwde partnerkantoren.

Onze tevreden partners

onze krachten

GEEN WACHTTIJDEN

Met onze on-demand en flexibele dienstverlening staan onze Young Legals klaar om je te ondersteunen.

GRATIS EERSTE BEOORDELING

Een van onze Young Legals neemt het vraagstuk en de mogelijkheden samen met je door.

OP VOORHAND VASTGESTELD EINDTARIEF

Wij zorgen er voor dat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

STEENGOED JURIDISCH ADVIES

Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies.

jurist Daan Swildens en Dawit Bakker

veelgestelde vragen

Hoe snel werken jullie?

Toegankelijkheid is een van de belangrijkste kernwaarden van L.A.W. Wij zorgen ervoor dat een een brief, advies of processtuk binnen tien werkdagen klaar voor verzending is.

Hoe gaan jullie te werk?

Nadat we je vraagstuk grondig hebben geanalyseerd, staat een van onze Young Legals klaar om jou geheel vrijblijvend te contacteren. Samen bespreken we de juridische mogelijkheden.
Wil je vervolgens gebruik maken van de diensten van LAW? Onze tarieven zijn net zo toegankelijk als onze Young Legals. Vanaf €99,- per uur (excl. btw) ben je al verzekerd van steengoed juridisch advies. Door het afspreken van een vast eindtarief heb je gemoedsrust en worden verrassingen achteraf voorkomen. Geen gedoe, wel duidelijkheid!

Heb ik geen advocaat nodig?

Weet je dat het inschakelen van een advocaat bijna nooit nodig is en bovendien voor onnodig hoge kosten zorgt? Mocht vertegenwoordiging door een advocaat toch verplicht zijn, dan kan er een beroep worden gedaan op ons netwerk. Legal Advice Wanted werkt nauw samen met gerenommeerde advocatenkantoren. Door deze samenwerking worden kosten bespaard.

Wat onze klanten zeggen

Gerelateerde Diensten

Laat ons weten hoe we kunnen helpen. Wij staan voor je klaar!

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

jurist Fleur van Helvoort
Of neem contact op met Fleur Young Legal